InterNLnet Nieuwsbrief 09 / 2006

[ Volgende bericht: Effectieve online woordenboeken brengen serendipiteit om zeep ]

Den Haag laat van zich horen op internet

De verkiezingen komen eraan en internet is meer dan ooit het platform om stemmen te winnen. De Haagse politiek heeft zich vooral op sociale netwerken als Hyves en Youtube gestort. En het zijn niet alleen de kopstukken uit de vaderlandse politiek die van zich laten horen.

Weblogs

Heeft het internet dit verkiezingsjaar een sleutelrol in de verkiezingscampagnes? Voor het eerst lijkt internet voor politici belangrijker dan televisie. Op tv duurt een optreden vaak ook maar een paar minuten, tenzij je tot de top van een partij behoort en in talkshows als Pauw & Witteman en allerlei andere amusementsprogramma's mag komen opdraven. Een beetje politicus richt zich tegenwoordig ook via een weblog tot de kiezer. Politici zonder eigen weblog zijn een buitenbeentje aan het worden. Een groot verschil met vier jaar geleden, toen politieke weblogs vrijwel nog niet bestonden. Sterker: de enige politicus die toen al een weblog bijhield, was minister van FinanciŽn Gerrit Zalm. Zelfs Jan Marijnissen, vorig jaar bekroond als de beste politieke webblogger (http://www.janmarijnissen.nl), moest toen nog de mogelijkheden van het internet ontdekken. Precieze gegevens zijn online niet te vinden, maar een aantal zoekopdrachten in Google leert dat inmiddels ruim twintig kamerleden een eigen weblog bijhouden, waaronder zes fractievoorzitters.

Hyves

De belangrijkste politicus van het land, premier Balkenende, is ook niet meer van het internet weg te slaan. Hij houdt nu al twee weblogs bij, eentje op zijn eigen internetdomein (http://www.jpbalkenende.nl) en eentje binnen het populaire vriendennetwerk Hyves (http://jpb.hyves.nl). Dat laatste onder het motto: vrienden maken het verschil. Op Hyves vecht Balkenende echter niet alleen om de gunst van de kiezer. Ook Wouter Bos, Mark Rutte, Alexander Pechtold, Bert Bakker en sinds kort ook Rita Verdonk gebruiken Hyves als campagnesite. Balkenende is op het vriendennetwerk veruit het populairst met 44.340 vrienden. In ruim een week tijd kreeg hij er 7.000 vrienden bij. Wouter Bos is met 21.892 vrienden een stuk minder bedeeld. Het aantal Hyves-vrienden dat hij er wekelijks bij krijgt, schommelt momenteel rond de 1.500. Mark Rutte van de VVD moet het doen met slechts 4.867 vrienden. Hij lijkt van alle politieke Hyvers ook de meest onwennige. In een video op de site vertelt hij door anderen min of meer gedwongen te zijn om lid te worden van de vriendenclub. "Omdat ik er niet meer onderuit kan", aldus Rutte in het filmpje.

Hyverkiezingen

Hyves riep in verband met de toestroom van Haagse politici zelfs een speciale verkiezingspagina in het leven, Hyverkiezingen (http://hyverkiezingen.hyves.nl), met daarop alle gezichten van politici die actief zijn op de site en verwijzingen naar hun Hyves-weblogs, hun foto's en hun video's. In een van de vele stempolls op de website gaf ruim 65 procent van alle Hyvers aan bevriend te zijn met een politicus in de community. Veertien procent was bevriend met Balkenende. Slechts een kleine tien procent gaf aan niets met politici te maken te willen hebben. Niet alle partijkopstukken zijn trouwens op Hyves te vinden. Jan Marijnissen van de SP bijvoorbeeld ontbreekt. Hij lijkt zijn eigen weblog te verkiezen boven een plekje op de vriendensite. Femke Halsema werd in een poll gekozen tot de politicus die het meest op Hyves werd gemist. Ook zij trad onlangs echter toe tot de community. Halsema heeft wat betreft aandacht op internet verder ook niet te klagen. Zo werd er massaal gelinkt naar een campagnefilmpje op de videosite Youtube (http://www.youtube.com/watch?v=ipJliqBLMRM) met Halsema in de hoofdrol. Ruim vijfduizend keer werd het filmpje 'Groeimee Groenlinks' bekeken, waarin de fractieleidster onder het motto 'vrouwen aan top!' foto's van Rutte en Balkenende uit haar hybridenauto gooit.

Andere filmpjes

Balkenende heeft zelfs een verslaggever ingehuurd voor het maken van reportages. Het resultaat daarvan is te zien op zijn weblog en op YouTube. De premier schittert in vrij statisch gemaakte filmpjes, waarin hij vooral aan het speechen (http://www.youtube.com/watch?v=k-VN8eWGtVc) is. Wouter Bos duikt eveneens op Youtube op. Vrij recent nog in een tekenfilmpje (http://www.youtube.com/watch?v=-wX-nyOACTA) getiteld 'Wouters Angels', waarin Wouter ten strijde trekt tegen de wantoestanden in de verpleegzorg. Veel niet-politieke webloggers vonden het filmpje maar niks. "Wat een Sesamstraatniveau", zo schreef er eentje. Opmerkelijk is dat ook de kleine christelijke partijen gewoon meedoen op internet. André Rouvoet bijvoorbeeld, de leider van de ChristenUnie, blijkt online een heuse hiphopper te zijn die al rappend campagne voert (http://www.stemrou.nl). Een kleine sensatie is de SGP. De partij die zich met enige regelmaat negatief uitlaat over het internet, onderhoudt sinds kort een campagnelog (http://www.sgp.nl/Page/nctrue/sp643/index.html), waarop zelfs drie foto's te zien zijn.

Luc Jalink

Niet alleen politieke kopstukken weten de weg naar het internet te vinden, ook zij die ergens onderaan staan op de kieslijst van hun partij. Luc Jalink (32) bijvoorbeeld, de nummer laatst op de kieslijst van het CDA of - om precies te zijn - nummer 74. Op zijn weblog (http://www.cda.nl/jalink) voert hij actief campagne voor zichzelf. Op een site waarop politici als Jalink reclame voor zichzelf kunnen maken (http://www.ondersteboven.nl) is hij ook te zien in een campagnefilmpje. Zijn belangrijkste speerpunt? Jonge mensen zouden makkelijker een eigen huis moeten kunnen kopen. Vooral de aandacht voor de site Ondersteboven.nl legde Jalink geen windeieren. De Amstelvener kreeg flink wat media-aandacht. Er verscheen een artikel in Sp!ts en hij was te horen op de radio bij BNN United. BNN vroeg Jalink ook om een paar keer langs te komen in het programma Lijst0. "Mijn campagne op internet viel niet alleen op bij mijn eigen familie, vrienden, buren en collega's", zegt Jalink. "Er zijn ook onbekenden die reageren en zeggen dat ze op me willen stemmen. Het zijn kiezers die meer willen weten van de politiek en graag een voorkeursstem willen uitbrengen. Ze vinden het een goede zaak dat er meer aandacht is voor studenten en ondernemers, voor beter onderwijs en minder regels." Dankzij zijn internetcampagne draaft Jalink regelmatig op als gastspreker bij studenten- en ondernemersorganisaties. Van De Spreeksteen (http://www.spreeksteen.nl) ontving hij een uitnodiging om te komen speechen op de spreeksteen in het Amsterdamse Oosterpark.

Meer publiciteit

Volgens Jalink heeft de onderste plek op de kieslijst van zijn partij hem eigenlijk alleen maar geholpen. "Die plaats is toch een opvallende plek en mijn ervaring is dat je dan zeker meer publiciteit krijgt. Op die manier is het in je voordeel. Ik denk echter wel dat de extra aandacht alleen maar geldt voor de laatste plaats." Internet past volgens Jalink verder binnen een totaalstrategie van bezoeken afleggen, kranten- en radio-interviews houden en zo nu en dan een tv-optreden. "Het belangrijkste is en blijft echter toch om mensen 'live' te ontmoeten en hun verhaal aan te horen. Op mijn weblog maak ik daar een verslag van. Op Ondersteboven.nl wil ik vooral kort en pakkend zijn, op mijn weblog werk ik dat dan nog wat verder uit." Jalink denkt dat internet de afgelopen jaren zeer belangrijk is geworden voor politici. Een goede internetsite is een basisvereiste voor iedere politicus anno 2006, vindt hij. "Het mooie van internet blijft dat je een totaalbeeld kunt geven, naast het feit dat iedereen je kan vinden. Er is nu ook veel meer mogelijk. Ik zou zelf nog wel eens wat meer willen doen met webcasts en discussie- en chatfora, maar daarvoor ontbreken me de middelen."

Mondige burgers

Niet alleen politici zijn de afgelopen vier jaar een stuk mondiger geworden op internet, ook burgers. Politici worden geanalyseerd of belachelijk gemaakt in korte filmpjes, die soms vrij professioneel gemaakt zijn. Maar er zijn ook internetters die zich actief achter een politiek kopstuk scharen. De Brabantse initiatiefnemers van Wijwillenwouter.nl (http://www.wijwillenwouter.nl) bijvoorbeeld zijn aanhangers van de PvdA. Op de site zijn echter niet alleen PvdA-vriendelijke video's te zien, maar campagnevideo's van alle belangrijke partijen. De makers noemen de site een 'video war ground', een plek waar de verkiezingsstrijd woedt in de virtuele ruimte. De Stemwijzer (http://www.stemwijzer.nl), die vier jaar geleden nog een nieuwigheidje op internet was en zeer serieus werd genomen, is anno 2006 vooral het mikpunt van kritiek en spot. Het hulpje bij het kiezen van een partij of politicus wordt vooral in het kamp der webloggers afgekraakt. Als grootste minpunt wordt een gebrek aan nuance aangevoerd. Het gevolg zou zijn, dat bij veel stemmers automatisch een stem op Een.NL of Geert Wilders uit de bus rolt. Dat de Stemwijzer nu ook voor de rechter is gesleept door een kleine partij, die niet in het stemadvies van de site wordt meegenomen, is in dit verkiezingsjaar een unicum.

Alternatieven

Gelukkig hoeft de kiezer het bij de komende verkiezingen niet alleen met deze ene stemwijzer te doen. Lof krijgt op internet vooral de kieshulp van de vakcentrale FNV (http://www.fnvkiestpartij.nl) toegezwaaid. In de kieshulp kunnen politieke partijen beoordeeld worden op hun sociaal-economische standpunten. De stemwijzer van de FNV geeft echter geen volledig stemadvies en behandelt geen thema's als het buitenlandse beleid of ethische kwesties. Een aardig alternatief is verder de website Wiekiesjij.nl (http://www.wiekiesjij.nl). De site biedt de kiezer de mogelijkheid om te zoeken naar verkiesbare personen die voldoen aan een door de kiezer aangegeven profiel. Bijvoorbeeld een man die ouder is dan veertig, een HBO-opleiding heeft gevolgd, niet rookt, vegetariŽr is en atheÔst. Helpt zelfs deze site u niet verder? Dan kunt u altijd nog stemmen op basis van plaatjes via de site Nederland Kiest (http://kies.stunthouse.com). Daar klikten wij onder meer op een zak patat, een fiets, een schaap, Pino, een vleermuis, een postbus, een snor, een vredesdemonstratie, de kerstman en twee koeien. Het stemadvies? GroenLinks. Wie had dat gedacht...

Laurens Lammers
Freelance journalist


[ Volgende bericht: Effectieve online woordenboeken brengen serendipiteit om zeep ]