InterNLnet Nieuwsbrief
5 / 1997

[ Volgende bericht: Van Dale Taalweb: moeite met meervouden ]

Problemen door een overvolle mailbox

Zie ook: http://www.inter.NL.net/nieuws/archief/3.1.november.1996 (Het artikel: "Houd uw postbus schoon").

Een flink aantal mensen heeft het al eens meegemaakt: een mailbom (extreem grote e-mail) in de postbus, waardoor het ophalen van mail continu misgaat en resulteert in time-outs van het mailprogramma dat gebruikt wordt.

Mocht u dergelijke problemen hebben, neem dan contact op met de helpdesk. Die kan controleren of uw problemen voortgekomen uit een overvolle mailbox. Blijkt nu dat de mailbox inderdaad te groot is, dan dient u hierop zelf actie te ondernemen. De mogelijkheden zijn als volgt:

(1) Selectief mailtjes weggooien

Dit kan met behulp van het mailprogramma 'pine' op ons UNIX-systeem. Hoe u in contact kunt komen met het UNIX-systeem vindt u terug in onze Helpdesk FAQ op de pagina:

http://www.inter.nl.net/faq/allerlei/unix/unix.html

Wanneer u op het UNIX-systeem bent aanbeland, dan kunt u het programma "pine" opstarten. Vervolgens kiest u voor "i". Pine zal uw inbox in gaan lezen en de aanwezige berichten tonen. (Opmerking: dit kan bij een grote mailbox enige tijd duren!). Door met de cursortoetsen een bericht te selecteren en vervolgens op "d" te drukken wordt een bericht aangemerkt als "te verwijderen". Door na het selecteren van de te verwijderen berichten te kiezen voor "x" worden de berichten definitief van het systeem verwijderd. Overigens is pine ook een handig programma wanneer uw mailprogramma dienst weigert. Pine werkt vrijwel altijd, dus u hoeft nooit van uw mail verstoken te blijven.

(2) Alle mail weggooien

Mocht de mailbox echt buitensporig groot zijn, dan bestaat de kans dat zelfs pine deze niet meer aankan en crasht bij het openen van de inbox. Indien dat gebeurt dan laat pine ook nog een zogenaamde "core dump" achter in uw homedirectory. Dit is een voor u oninteressant bestand dat echter veel ruimte in beslag neemt. Om in zo'n geval het mailprobleem op te lossen moet de complete mailbox van het systeem verwijderd worden. Hierdoor wordt dus *alle* mail verwijderd, zonder een mogelijkheid om deze achteraf terug te krijgen. Helaas, maar soms is het niet anders.

Om alle mail weg te gooien is er voor u een hulpprogramma op het UNIX-systeem geplaatst. Dit programma verwijdert zowel een eventuele core-dump als een overvolle mailbox. De naam van dit programma is verwijder.post. Mocht u met het programma 'pine' dus niet in staat blijken de mailbox te beheren, dan kunt u verwijder.post opstarten om de mailbox te legen.

Maurice Makaay


[ Volgende bericht: Van Dale Taalweb: moeite met meervouden ]